A Szentlélek mindig támogat minket

A Szentlélek mindig támogat minket

Ferenc pápa homíliája 2019. július 9-én

A szomorúság nem keresztény viselkedésmód – fogalmazott a Szentatya kedd reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában. Még, ha az élet olykor sok bajjal jár is, legyőzhetjük a nehézségeket, és mindig haladhatunk előre, de ehhez mindennapos párbeszédre van szükség a Szentlélekkel, aki elkísér minket utunkon.

A napi evangélium (Jn 16,5-11) főszereplője a Szentlélek – mutatott rá a pápa homíliájában. Jézus mielőtt felmegy a mennybe, a tanítványoktól búcsúzkodva egy igazi katekézist tart a Szentlélekről, és elmondja, hogy ki is Ő. A tanítványok szomorúak, amikor meghallják, hogy Mesterük hamarosan elhagyja őket. Jézus szemükre veti ezt, mert – a pápa szavai szerint – a szomorúság nem keresztény viselkedésmód. Hogyan tudjuk elkerülni a szomorúságot? – tette fel a kérdést a Szentatya. A szomorúság ellen az imában kérjük az Úrtól, hogy tartsa meg bennünk a lélek megújult fiatalságát. A Szentléleknek köszönhetjük azt a fiatalságot, ami mindig megújít bennünket.

Nem helyes, ha egy keresztény szomorú – mondotta. A Szentlélek tesz minket képessé arra, hogy hordozzuk a keresztet. Az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 16,22-34) a napi olvasmány Pál és Szilás példáját állítja elénk, akik börtönben vannak, lábuk kalodába zárva, mégis dicsőítik Istent. A Szentlélek mindent megújít. A Szentlélek elkísér és támogat minket az életben. Ő a Vigasztaló, a Parakleitosz (olaszul: Paraclito). A Szentatya elmondta, hogy egyszer, fiatalabb korában papként szentmisét mutatott be Pünkösdvasárnap a gyermekeknek. Megkérdezte tőlük, hogy tudják-e ki a Szentlélek. Egyikük így válaszolt: a béna (olaszul: paralitico, ami könnyen összetéveszthető a Paraclito=Vigasztaló szóval). Mi is sokszor azt gondoljuk, hogy a Szentlélek megbénult, nem tesz semmit. A Parakleitosz szó annyit jelent: az, aki mellettem áll, hogy támogasson, hogy ne essek el, hanem haladjak előre és megőrizzem a Lélek fiatalságát. A keresztény ember mindig fiatal. Amikor elkezd öregedni a szíve, akkor keresztény hivatásáról is megfeledkezik. Vagy fiatalok vagyunk szívben és lélekben, vagy nem vagyunk teljesen keresztények.

Vannak az életben fájdalmas pillanatok – folytatta a pápa, hiszen Pál és Szilás szenvedett, amikor megvesszőzték őket, de közben el voltak telve örömmel és énekeltek. Ez a fiatalság! Olyan fiatalság ez, amely mindig a reményre ösztönöz, arra, hogy tovább haladjunk előre. Ahhoz, hogy ez a fiatalság jellemezzen minket, mindennapi párbeszédre van szükség a Szentlélekkel, aki mindig mellettünk áll. Ezt a nagy ajándékot hagyta ránk Jézus.

A bűn öregíti a lelket, a Lélek fiatallá teszi. Ha bűnösök vagyunk is, a Lélek segít, hogy megbánjuk bűneinket és előre tekintsünk. Beszélgessünk a Szentlélekkel! – buzdított a pápa. Támogatást nyújt és visszaadja a fiatalságunkat! A bűn ezzel szemben megöregít: megöregíti a lelket és mindent. Soha ne essünk bele a pogány szomorúságba! Az életben vannak nehéz pillanatok, de ilyenkor érezzük, hogy a Lélek segít nekünk, hogy tovább tudjunk haladni, és leggyőzzük a nehézségeket.

Ferenc pápa így zárta homíliáját: Kérjük az Úrtól, hogy ne veszítsük el ezt a megújult fiatalságot, hogy ne legyünk nyugdíjas keresztények, akik elvesztették az örömöt és nem hagyják, hogy segítsenek nekik előre haladni... A keresztény ember nem vonul sohasem nyugdíjba. A keresztény él, mert fiatal – ha igazi keresztény.

Forrás: Vatikáni Rádió - Somogyi Viktória / Adriana Masotti

Cimkék