Međugorje megmaradt és ma is jó gyümölcsöt terem

Međugorje megmaradt és ma is jó gyümölcsöt terem

Részlet Ljubo Kurtović atyának 2019. június 24-én, a jelenések 38. évfordulójának előestéjén mondott homíliájából

Bár még csak holnap ünnepeljük Szűzanya első međugorjei megjelenésének évfordulóját, ezen a napon, ezekben az órákban 38 évvel ezelőtt történt, hogy Mária a kis Jézussal a karján megjelent a látnokoknak a Jelenések Hegyén. Ez a nap, amelyen a Szűzanya egyetlen szó nélkül megjelent előttük, nagyon mély jelentéssel bír. Ez a nap Keresztelő Szent János napja, azé a Jánosé, aki jelezte az Úr közeledtét és előkészítette az utat számára; azé a Jánosé, aki az Isten Bárányaként mutatta meg Őt, aki elveszi a bűneinket, terheinket és szorongásainkat.

A Szűzanya is pontosan ugyanezt teszi a kegyelem sokféle megnyilvánulása által ma, itt, Međugorjeban, mint annak idején János: előkészíti az utat, és Jézushoz vezet minket. Nincs semmi, ami fontosabb lenne, és nincs, semmi amire nagyobb szükségünk lenne Istennél, akinek a Szűzanya átad bennünket és aki felé vezet minket. Ez az, amiről az azóta eltelt évek alatt annyian tettek tanúságot megváltozott életükkel, megtérésükkel és a lelki halálból való felébredésükkel. Képtelenség volna megszámolni mindazokat a lelkeket és szíveket, amelyeket megérintett itt a mennyország közelsége és a kiáradó kegyelem. Medjugorje minden ellenkező állítás ellenére megmaradt és ma is jó gyümölcsöt terem. A Szűzanya itt él, jelen van, és kitartóan hív minden szívet a változásra. Ez az átalakulás és változás az, amire minden nap szükségünk van. Tudjuk, hogy kezdetben könnyen fellelkesül az ember, de hogy 38 évig ugyanabban az állapotban maradjon valaki, az emberileg lehetetlen.

A Szűzanya soha nem csak annyit mondott: gyere el ide, hogy láthass engem. Ő ennél sokkal határozottabban fogalmaz, és elmondja nekünk mindazt, amit meg kell tennünk ahhoz, hogy nyitottakká váljunk az Úr élő jelenlétére. Annyi év után az Egyház is felismerte mindazokat a jó gyümölcsöket, amelyek itt Medjugorjéban teremnek. A fát a gyümölcséről ismerjük meg. Nem látjuk a gyökereit, de a gyümölcseit igen. A gyümölcsöknek, amelyek itt teremnek, a gyökerei 38 évvel ezelőttről származnak, ezek: az ima, a böjt, a megtérés, a szentmisén szívvel való részvétel, az Oltáriszentségben Jézus imádása, Isten Igéje, a bűnbánat és a megbékélés magunkkal és felebarátainkkal.